mapNaša lokacija
Provjeri na karti
mapSvagdanje mise u 7h
Nedjeljne mise u 9:45h i 11h
Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje...

Ustoličena dvojica novih začasnih kanonika

U utorak, 14. lipnja u katedrali sv. Vida  riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečanu pjevanu Večernju s uvođenjem u službu novih začasnih kanonika, rektora riječke prvostolnice mons. Matije Matičića i župnika župe sv. Andrije ap. u Bakru mons. Giuseppea Vosille. Uz mnogobrojne svećenike i kanonike Riječke nadbiskupije, ustoličenju je nazočio predstojnik Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i glavni savjetnik za svećenike i sjemeništa u Vatikanu, opat Christopher Zielinski.

 

U prigodnoj propovijedi, a u povodu proslave blagdana sv. Vida, nadbiskup je mnogobrojne okupljene vjernike upoznao sa životom sveca. Iako ne postoji puno podataka o njemu, sv. Vid se štuje od 5. stoljeća i to štovanje u kratko vrijeme raširilo se svijetom. Mladoga Vida zbog kršćanstva je progonio Dioklecijan. Zbog vjere je mučen jer se nije htio odreći Krista i u tom smislu nam je primjer i poticaj da se uzdamo Bogu u svakoj situaciji koja nas u životu može zateći, rekao je nadbiskup. Potaknuo je okupljene na zahvalnost Bogu na djeci poput sv. Vida, a koja su se predala Kristu. Bog im je, a i nama daje snagu i milost da možemo sve podnijeti. Govoreći o značaju ovoga sveca za grad Rijeku podsjetio je kako se riječko područje nekada zvalo „Terra fluminis Sancti Viti” – zemlja sv. Vida.

U nastavku je vjernike upoznao sa značenjem začasnih kanonika kazavši kako je briga kanonika različita, bogoslužje u stolnoj crkvi ili katedrali, uprava jedne biskupiji kao i materijalna briga. Oni danas nemaju punu ulogu kakvu su imali u prošlosti, ali su i dalje ostali vezani uz katedrale, rekao je nadbiskup. Na kraju propovijedi preporučio ih je u molitve vjernicima, kao i sve svećenike Riječke nadbiskupije.

Pjevanje svečane Večernje predvodio je katedralni zbor „Cantores Sancti Vitti“.  Nakon Večernje misno slavlje je predslavio rektor Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci mons. Sanjin Francetić. Također, nakon mise za sve vjernike organiziran je obilazak i razgledavanje katedrale sv. Vida i Galerije uz stručno vodstvo prof. dr. sc. Branka Metzingera i doc. dr. sc. Marka Medveda.

Dođite u katedralu...

Katedrala je otvorena za javnost:

Od ponedjeljka do petka - 06h do 17h

Subotom - od 06h do 12h

Nedjeljom - od 09h do 13h

Napomena: U lipnju, srpnju i kolovozu katedrala je otvorena za javnost od ponedjeljka do subote od 06h do 19h, a nedjeljom od 09h do 18h.

Raspored bogoslužja i zajednica

Dnevna sv. Misa (s kratkom propovijedi) - od ponedjeljka do subote u 07:00h ujutro.
Krunica - u 06:30h ujutro.
Klanjanje - ponedjeljkom od 07:30h ujutro do 17:50h popodne (od 17h zajedničko).
Biblijska zajednica - ponedjeljkom u 18:30h u prostorima katedrale.

Napomena: Biblijska zajednica će imati zadnji susret 27.6., a nakon ljetne pauze nastavit će se u rujnu. Zadnje klanjanje održat će se 27.6., a nakon ljetne pauze nastavit će se u rujnu.

Nedjeljna Sv. Misa na talijanskom jeziku - u 09:45h (na velike blagdane u 09:30h)
Nedjeljna Sv. Misa - u 11:00h

ISPOVIJED
od ponedjeljka do subota od 07:30h do 9h
svaki dan popodne i nedjeljom - na upit

Duhovni razgovori - na upit

holy bible