mapNaša lokacija
Provjeri na karti
mapSvagdanje mise u 7h
Nedjeljne mise u 9:45h i 11h

Vjernici opatijskog i kastavskog dekanata hodočastili u katedralu sv. Vida

U nedjelju 5. ožujka počela su tradicionalna hodočašća vjernika Riječke nadbiskupije u katedralu sv. Vida. Prve korizmene nedjelje riječku prvostolnicu pohodili su vjernici opatijskog i kastavskog dekanata. Hodočašće je počelo pokorničkim bogoslužjem i pobožnošću križnog puta, a zaključeno misnim slavljem kojega je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s mnogobrojnim svećenicima.

Nadbiskup je na početku svoje propovijedi istaknuo nekoliko bitnih činjenica vezanih uz povijest katedrale sv.Vida. Na mjestu današnje katedrale, u povijesti je stajala kapela i iz nje je prenešeno Čudotvorno raspelo koje je danas  smješteno na glavnom oltaru u katedrali Sv.Vida. U nastavku je ispričao događaj iz 1296.godine kada je Petar Lončarić iz ljutnje bacio kamen na Raspelo. Iz mjesta gdje je kamen udario u Raspetog, potekla je krv koja se danas čuva u galeriji riječke Katedrale i na još dva mjesta.

Govoreći o važnosti i smislu hodočašća istaknuo je da su ona  izraz naše povezanosti s Kristom. Hodočasteći želimo živjeti vjeru onako kako je Crkva ispovijeda. Katolik može biti samo onaj koji ispovijeda sve istine vjere koju Crkva naučava preko Petrova nasljednika, biskupa , koncila, rekao je nadbiskup.

web-katedrala2U nastavku je govorio o napastima s kojima se čovjek oduvijek suočava. Podsjetio je na Adama i Evu, te Isusa  koji je tu napast pobijedio. „I mi možemo pobijediti ako njega slijedimo i ako u njega vjerujemo. Mi sada dolazimo da damo svoju zadovoljštinu za grijehe i uvrede koje ljudi  Isusu nanose i na taj način preziru  ljubav koja je bila tolika da je radi nas i našeg spasenja postao čovjekom, dao se razapeti i umrijeti i omogućio nam život vječni u zajedništvu sa njim. Mnogo  toga ljude danas odvaja od Boga, a mi njegovi učenici  trebamo nastaviti  što je Isus započeo. U tom smislu nastavimo poticati ljude da znaju više cijeniti Isusovu ljubav, njegovu muke, njegovu smrt po kojoj nas je spasio“.

Zaključujući je kazao kako je korizma vrijeme sabranosti, vrijeme kada trebamo razmišljati o svojem životu, vrijeme kada se trebamo pitati kako se nosimo s napastima u svojemu životu. To je vrijeme kada savladavamo udaljenosti koje nas razdvajaju međusobno i s Bogom. Na kraju je potaknuo vjernike da korizmeno vrijeme iskoriste za zajedničku  molitvu, osobito u obitelji.

Korizmena hodočašća nastavljaju se u nedjelju 12. ožujka kada će riječku prvostolnicu pohoditi vjernici prvostolnog dekanata. (M.K.)

Preuzeto sa stranice ri-nadbiskupija.com

Misao

"Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista, u kojem je spas, život i uskrsnuće naše, po kojemu smo spašeni i oslobođeni."

Nadolazeća slavlja

Trenutno nema nadolazećih slavlja.

Dođite u katedralu...

Katedrala je otvorena za javnost:

Od ponedjeljka do petka - 06h do 17h

Subotom - od 06h do 12h

Nedjeljom - od 09h do 13h

Napomena: U lipnju, srpnju i kolovozu katedrala je otvorena za javnost od ponedjeljka do subote od 06h do 19h, a nedjeljom od 09h do 18h.

Raspored bogoslužja i zajednica

Dnevna sv. Misa (s kratkom propovijedi) - od ponedjeljka do subote u 07:00h ujutro.
Krunica - u 06:30h ujutro.
Klanjanje - ponedjeljkom od 07:30h ujutro do 17:50h popodne (od 17h zajedničko).
Biblijska zajednica - ponedjeljkom u 18:30h u prostorima katedrale.

Napomena: Biblijska zajednica će imati zadnji susret 27.6., a nakon ljetne pauze nastavit će se u rujnu. Zadnje klanjanje održat će se 27.6., a nakon ljetne pauze nastavit će se u rujnu.

Nedjeljna Sv. Misa na talijanskom jeziku - u 09:45h (na velike blagdane u 09:30h)
Nedjeljna Sv. Misa - u 11:00h

ISPOVIJED
od ponedjeljka do subota od 07:30h do 9h
svaki dan popodne i nedjeljom - na upit

Duhovni razgovori - na upit

holy bible